Wat is de Tafelberg?

De Tafelberg in Dordrecht is een cluster van 98 woningen in de wijk Sterrenburg 2 in Dordrecht, met een bijzondere uitstraling. Het wijkje is ruim opgezet en ligt in een parkachtige omgeving. Het totaalplan, waarvan de Tafelberg deel uitmaakt, werd indertijd niet ten onrechte "Merwetuin" genoemd.

Het type "Leiendakhuis", waaruit de Tafelberg bestaat, heeft een bijzondere architectuur. De vèr doorlopende, schuine daklijn draagt bij aan de ruime opzet, terwijl de woningen toch hoog oplopen. Een deel van de woningen heeft een dakterras, een ander deel een carport en een extra slaapkamer.

Het groen heeft sinds de bouw van de wijk alle gelegenheid gekregen om zich te ontplooien, zodat de begroeiing beslist weelderig genoemd mag worden.

Panorama Tafelberg

De wijk is opgezet in een tijd dat er nog iets royaler met ruimte werd omgesprongen dan in de huidige VINEX-tijden. Zo is er veel openbare ruimte (speelplaatsen, plantsoentjes, garagehoven), zodat de huizen niet benauwd dicht op elkaar staan. Aan de zuid- en oostzijde zorgt een singel voor een natuurlijke afsluiting. Aan de noordzijde biedt de Eulerlaan een bushalte (naar winkelcentrum, ziekenhuis, station en centrum) en snelle toegang tot de N3 en de A16.


160313